Barn og unge i krise og sorg - tips til voksne

Barn er sterkere enn vi tror, men de kan bli alvorlig berørt av kriser. Måten vi voksne reagerer på er svært viktig, og kan hjelpe barn å komme seg videre på en god måte.Barn i sorg - Klikk for stort bilete

Det aller viktigste er å være til stede for barnet/den unge, og å tåle følelser og uttrykk for følelser.

Barns reaksjoner kan komme umiddelbart etter hendelsen, i dagene eller ukene etterpå, eller etter flere måneder. De fleste reaksjoner er vanlige, og det er normalt at barn og unge tilsynelatende ikke reagerer i det hele tatt.

Dersom du opplever at barnet eller den unge har reaksjoner som er svært intense, eller som varer over lengre tid, kan det være lurt å søke ytterligere hjelp.

Krise er en vanskelig situasjon som en person, en familie, et samfunn, og til og med et land kan oppleve etter en tragedie eller en alvorlig hendelse.

En krise kan oppleves som et veiskille, som et før og etter hendelsen. En kan utvikle seg, gå videre og gjenopprette livet sitt. Samtidig kan det være fare for at noen går i en annen retning og isolerer seg og stagnerer. Vi som møter barn og unge – foreldre, slektninger, venner, helsepersonell, lærere og barnehagepersonell – kan gjøre mye for å hjelpe barn og unge gjennom kriser på en god måte

Fann du det du leita etter?